Monday, September 24, 2007

Lautrec si damele lui buclate, cu fuste involburate si picioarele azvarlite spre tavan





"La Gitane de Richepin" - printre ultimele postere desenate de Toulouse Lautrec. Nu e cu dansatoare ce au picioarele ridicate spre vazduh, impleticite in volane crete, bulbucate, ci cu o dama foarte imbracata, ascutita la chipul ce i se vede din profil. Afisul reprezenta reclama unui spectacol despre atractia fatala (cum altfel) dintre mai multi domni pofticiosi de farmece trupesti si-o tiganca pe nume Rita. La final, eroina fuge in lume cu fratele sau vitreg, un june focos, asa cum se cuvine in astfel de drame. Rolul principal era jucat de actrita Marthe Mellot, sotia lui Alfred Natanson. Numele dansului merita pomenit din mai multe motive, dar principalul consta in faptul ca l-a fotografiat pe Lautrec. Pictorul stand in sezlog, atipit, cu ochelari si-o palarie pleostita. O para ca de plumb, pe care totusi o banuiesc a fi coapta, zemoasa, zace in fotografie, pe marginea fotoliului grosolan. Sta acolo de parca numai pe mine ma astepta, sa bag mana in fotografie, s-o inhat si s-o musc pe furis, ca sa nu-si dea nimeni seama de furaciune.
In alt cadru, facut in acelasi loc, pictorul citeste o scrisoare. Foi albe, tremurande in mainile sale. Unii spun ca aceste fotografii au fost facute de Thadee, fratele lui Alfred Natanson, pe vremea cand nu ma nascusem. In urma cu 117 ani. Altii se jura ca Alfred e autorul, iar in anumite antologii (cum ar fi in volumul scris de Helmut Gernsheim, "Tendinte estetice 1839-1960") este trecut Maurice Guibert, cert e ca cei care ar putea sa limpezeasca misterul, sunt oale si ulcele. Guibert a fost bun prieten cu Lautrec.
http://atelier.liternet.ro/articol/4966/Alina-Andrei/Lautrec-si-damele-lui-buclate-cu-fuste-involburate-si-picioarele-azvarlite-spre-tavan.html

No comments: